لوله آبیاری قطره ای از جنس پلی اتیلن

لوله پلی اتیلن آبیاری قطره ای

لوله پلی اتیلن آبیاری قطره ای از نوع لوله تکجداره پلی اتیلن است که اولین و مهمترین ابزار در سیستم های آبیاری تحت فشار و آبیاری قطره ای در صنعت کشاورزی است. آبیاری و انتقال آب در زمین های کشاورزی و آبیاری باغات و گلخانه ها مورد استفاده قرار می گیرد. لوله پلی اتیلن LD یا نرم (Low Density)  عمدتاً با قطر ١۶ میلیمتر تولید میشوند و در آبیاری قطره ای مورد استفاده قرار میگیرند.

از این لوله ها به عنوان لترال (Lateral) یا لوله های آبده که از لوله های اصلی یا نیمه اصلی منشعب شده ، استفاده می گردد. در کشور ما نیز بدلیل مواجهه با خشکسالی های پی در پی و بروز بحران کم آبی باید روشهای زیر برای آبیاری استفاده کرد :

  • آبیاری کرتی
  • نواری
  • شیاری
  • جویچه ای

با سیستم های آبیاری نوین جایگزین شده و از هدر رفت منابع ارزشمند آب جلوگیری بعمل آید. روش آبیاری قطره ای برای انواع کشتهای متراکم و ردیفی نظیر میوه ، سبزیجات، صیفی جات ، چغندرقند و غیره خصوصاً در گلخانه ها قابل استفاده است.

لوله پلی اتیلن فشار قوی

آبیاری قطره ای ( Drip irrigation ) :

روشی است که در آن آب با فشار کم از روزنه  قطره چکان  خارج و به صورت قطراتی در پای گیاه ریخته می شود. استفاده از سیستم آبیاری قطره ای بر روی بسیاری محصولات که آبیاری قطره ای آسان ترین راه آب دادن به گیاه ، درختان و تاکهاست . این سیستم به علت صرفه جوئی در میزان آب و هزینه ها دارای مزایای ‏آگرونومیکی، آگروتکنیکی و اقتصادی میباشد آبیاری قطره ای از پخش آهسته آب بر سطح یا زیر خاک به صورت قطرات مجزا  ، پیوسته ، جریان باریک یا اسپری ریز از طریق  قطره چکا نها یی که در طول خط انتقال آب قرار دارند . آبیاری قطره ای دارای روشها ومفاهیم متعددی  مانند آبیاری دریپ ، آبیاری زیر بستری ، آبیاری فواره ای و آبیاری اسپری است.

پخش آرام آب بر روی سطح خاک یا زیر خاک به صورت قطره های جدا یا پیوسته یا به صورت اسپری ریز با فشار کم توسط قطره چکان هایی که در طول خط انتقال قرار دارند، میباشد. آبیاری قطره ای که یکی دیگر از روش های آبیاری تحت فشار است، به دلیل اعمال عمق آبیاری کم از روشهای مفید آبیاری می باشد. از معایب این آبیاری هم می توان به هزینه زیاد و گرفتگی قطره چکان ها اشاره کرد. آبیاری قطره ای نیز روش های مختلفی دارد که عبارتند از آبیاری قطره ای دریپ ، آبیاری زیرزمینی با لوله های تراوا ، آبیاری بابـــلر و سیستم آبیاری آبفشانی؛

استفاده از لوله پلی اتیلن آبیاری قطره ای نسبت به دیگر روشهای مرسوم آبیاری ارجح است. این امر حداقل به سه دلیل است :

  1. اول اینکه در روش قطره ای فاصله آبیاری ها کوتاه بوده و منطقه توسعه ریشه ها همیشه خیس نگهداشته می شود. لذا محلول خاک که ریشه ها ی گیاه آب و مواد غذایی مورد نیاز خود را از آن دریافت می کنند تقریبا در طول دوره رشد گیاه رقیق باقی میماند و غلظت نمک در آن کم میباشد. حال آنکه در دیگر روشها به دلیل زیاد بودن فاصله آبیاریها خاک درروز های قبل از آبیاری نسبتا خشک بوده و محلول خاک از نظر نمک غلیظ می گردد. جذب آب در چنین شرایطی باعث وارد شدن نمک به داخل گیاه و صدمه زدن به آن می شود.
  2. دوم اینکه در آبیاری قطره ای بر خلاف روشهای دیگر آبیاری تحت فشار مانند بارانی آب مستقیما روی گیاه پاشیده نمی شود. یونهای کلر و سدیم موجود در آب در سطح برگ که باعث سوختگی آنها شود تجمع پیدا نمی کند.
  3. سوم آنکه در آبیاری قطره ای حجم مرطوب شده خاک که اصطلاحا به آن پیاز رطوبتی گفته می شود به طرف خارج از گیاه گسترش می یابد. نمک نیز در جبهه رطوبت به طور مرتب از نقطه ریزش آب از قطره چکان به خارج از آن رانده میشود. بطوریکه اگر قطره چکان کنار گیاه و یا درجای مناسبی قرار گرفته باشد نمک از دسترس ریشه ها دور می شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *